Inspanningstest (fietstest) | Hartstichting (2023)

Hartstichting.nl wordt geladen

FAQs

Hoe lang moet je fietsen bij een inspanningstest? ›

Om het ECG goed te kunnen beoordelen, is het voor de cardioloog van belang te weten op welk moment de klachten optreden. Wanneer de test afgelopen is, fietst u nog een paar minuten door zonder belasting. En u blijft nog even een paar minuten zitten. Op deze manier komt het hart weer tot rust en daalt de bloeddruk .

Hoe gaat een fietstest bij de cardioloog? ›

Tijdens dit onderzoek maken we een hartfilmpje (elektrocardiogram/ECG), terwijl u fietst op een ligfiets of loopt op de loopband. Op het hartfilmpje kan de arts zien of uw hart zuurstoftekort heeft tijdens inspanning. Ook de bloeddruk wordt tijdens de inspanning gecontroleerd.

Hoeveel watt fietsen bij de cardioloog? ›

U begint te fietsen aan een basisbelasting van 50 Watt en dit aan een bepaald tempo. Om de 2 minuten wordt de weerstand verhoogd met 25 Watt en moet u gedurende enkele minuten tot een kwartier een bepaald tempo aanhouden. Het is de bedoeling een zo zwaar mogelijke inspanning te leveren.

Hoe lang fietsen bij fietstest? ›

Ook als u te moe wordt of klachten krijgt en/of niet meer kunt fietsen, stoppen wij de test. De weerstand van de fiets wordt dan verminderd, zodat u rustig kunt uitfietsen. Om een goed beeld te krijgen van uw conditie, is het belangrijk dat u zo lang mogelijk fietst. De fietstest duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Welke kleding bij inspanningstest? ›

Voor een inspanningstest heb je uiteraard sportkleding nodig. Aangezien de test binnen plaatvindt, is een korte broek en shirt aan te raden.

Hoe voorbereiden op inspanningstest? ›

Voorbereiden op een inspanningstest is net zoals voorbereiden op een wedstrijd. Zorg er voor dat je voldoende energie hebt om de inspanning te leveren, maar let op dat je geen te volle maag hebt. Dit kan door te kiezen voor een lichte maaltijd of tussendoortje tot 2 uur voorafgaand aan de start van de test.

Hoe lang duurt een fietsproef bij de cardioloog? ›

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Na het onderzoek bespreekt de arts de uitslag. Het kan ook zijn dat hiervoor een vervolgafspraak nodig is.

Wat voel je als je last van je hart hebt? ›

3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg. Mensen die ouder zijn dan 65 jaar hebben vaker geen drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst.

Hoeveel watt fietsen bij fietstest? ›

Voer de zwaarte op totdat je hartslag ligt tussen de 120-170 slagen. Het wattage is daarbij waarschijnlijk voor mannen 100 of 150 watt en voor vrouwen tussen 75 of 100 watt. Als de fietsergometer geen wattage aangeeft is het ook mogelijk te fietsen op kpm inspanning.

Is 200 watt fietsen veel? ›

150 watt is een inspanning die een getrainde fietser goed elke dag een uur kan volhouden. Van een uur 200 watt trappen wordt een goed getrainde fietser lekker moe. En 250 watt trappen is voor een goed getrainde fietser voluit fietsen en net een uur vol te houden.

Hoeveel watt fietsen is veel? ›

Referentiekader met onder- en bovengrens
Type fietserMannenVrouwen
Sterke amateur3,6-4,5 watt per kilogram3,3-4,1 watt per kilogram
Eliterenner4,6-5,5 watt per kilogram4,2-4,9 watt per kilogr
Profrenner5,6-6,0 watt per kilogram5,0-5,4 watt per kilogram
ToprennerMeer dan 6,0 watt per kilogramMeer dan 5,4 watt per kilog
2 more rows
Oct 23, 2022

Hoeveel watt trapt een gemiddelde fietser? ›

Beginnende fietsers zitten tussen de 2,5 en 3,2 voor mannen en 2,1 en 2,8 voor vrouwen. Snelle recreatieve fietsers produceren een vermogen tussen de 3,7 en 4,4 watt voor mannen en 3,2 tot 3,8 watt voor vrouwen.

Kun je hartfalen op een ECG zien? ›

Met een ECG wordt de elektrische activiteit van het hart in kaart gebracht en kunnen onze cardiologen in een vroeg stadium hartproblemen analyseren. Bij hartproblemen kunt u o.a. denken aan hartfalen, hartritmestoornissen of zuurstof tekort van de hartspier (angina pectoris, hartinfarct).

Hoeveel kost een inspanningstest? ›

De prijs van een inspanningstest start vanaf 105 euro.
...
Evaluatie van de fysieke conditie.
Inspanningstest op loopband of (eigen) fiets77 euro
Elektrocardiogram (ECG) bij inspanning28 euro
Lactaatmetingen (min 5 afnames)30 euro
Zuurstofopnamemeting (VO2max)45 euro
Trainingsadvies per halfuur (facultatief)30 euro

Is fietsen goed voor hoge bloeddruk? ›

Geregeld bewegen is een van de beste manieren om een hoge bloeddruk te bestrijden. Het advies is om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Meerdere keren per week fietsen of wandelen heeft bijvoorbeeld al een positieve invloed op je bloeddruk.

Wat zijn de symptomen van hartfalen bij vrouwen? ›

Klachten bij vrouwen
 • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug.
 • pijn tussen de schouderbladen.
 • kortademigheid.
 • extreme moeheid.
 • duizeligheid.
 • onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling.
 • misselijkheid of braken.

Heb je bij hartfalen hoge bloeddruk? ›

Bij een hoge bloeddruk moet het hart harder werken dan normaal. Het moet tegen een hoge druk het bloed in het lichaam pompen. De hartspier wordt dan dikker en minder soepel, en na een tijdje stijver. Dit kan hartfalen veroorzaken.

Kun je overlijden aan hartfalen? ›

Hartfalen is een ernstige ziekte, waaraan meer mensen binnen een jaar na een eerste opname overlijden dan bij kanker. Toch is er nog weinig besef hoe belangrijk palliatieve zorg is bij hartfalen.

Hoe gaat een fietstest? ›

Tijdens de fietstest is het de bedoeling dat je het aantal toeren per minuut van de fiets ongeveer gelijk houdt. Je begint te fietsen in een heel lichte versnelling, maar na een tijdje wordt de weerstand van de hometrainer langzaam opgevoerd, waardoor het trappen steeds zwaarder wordt.

Wat houd een fietstest in? ›

Wat is het? De inspanningstest is een test die de inspanningscapaciteit van je hart meet, en de invloed ervan op je conditie. De elektrische activiteit van het hart wordt onder toenemende belasting gemeten en afgelezen op een elektrocardiogram (ECG of hartfilmpje).

Welke inspanningstesten zijn er? ›

Welke inspanningstesten zijn er?
 • Ergo Spirometrie Test / Ademgasanalyse. De ergo spirometrie test is een geavanceerde inspanningstest die je kunt doen op de fiets (ergometer) of op de loopband. ...
 • Lactaat Test. ...
 • FTP (Functional Threshold Power) Test. ...
 • Wingate Test.

Hoe test je hartfalen? ›

De echo (echocardiogram) van het hart bepaalt met zekerheid of je hartfalen hebt. De echo meet ook de knijpkracht(ejectiefractie) van het hart. De knijpkracht geeft aan hoeveel bloed er bij het samentrekken van het hart wordt uitgepompt. De cardioloog doet verder onderzoek om de oorzaak van het hartfalen te vinden.

Wat is het doel van een inspannings ECG? ›

Bij een inspannings-ecg (electrocardiogram) meten we de elektrische activiteit van uw hart tijdens toenemende inspanning. Wij voeren dit onderzoek uit om vast te stellen of u tijdens inspanning hartklachten of hartritmestoornissen krijgt. We noemen het onderzoek ook ergometrie.

Wat is er te zien op een hartecho? ›

Met een hartecho kunnen we uw hart zien. We zien hoe de hartspieren en hartkleppen werken, de pompfunctie van het hart en hoe het bloed door het hart stroomt. Een hartecho kan op 2 manieren: via de borstkas aan de buitenkant of via de slokdarm aan de binnenkant.

Waarom veel plassen bij hartfalen? ›

Dit komt omdat het extra vocht in uw benen 's nachts weer terug gaat in uw bloedvaten. Het lukt uw hart 's nachts ook beter om dat extra vocht naar uw nieren te pompen. Uw nieren halen daar plas uit (water en afvalstoffen). Daarom moet u vaker plassen.

Wat merk je als je hart te weinig zuurstof krijgt? ›

Bij inspanning, als het hart meer zuurstof nodig heeft dan in rust, kan zuurstoftekort optreden. Dit voelt als een drukkende pijn midden op de borst die kan uitstralen naar de kaken, armen of polsen, de rug of schouderbladen. Een aanval van angina pectoris duurt vijf tot vijftien minuten en gaat over met rusten.

Wat is een stille hartaanval? ›

Soms treedt er een stil infarct op. Bij een stil infarct is op het hartfilmpje te zien dat er een hartinfarct heeft plaatsgevonden, maar de patiënt heeft er zelf helemaal niets van gemerkt. Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen.

Is 30 km per uur fietsen snel? ›

De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.

Hoeveel watt is 30 km per uur? ›

Om 30 km/uur te fietsen (uitgaande van geen tegenwind) moet een renner van 70 kg met een fiets van 9 kg ongeveer 172 watt fietsen. Weegt deze renner 80 kg dan komt dit neer op 176 watt en voor iemand van 95 kg 183 watt.

Hoe snel kan je je FTP omhoog krijgen? ›

Hoewel hele korte intensieve inspanningen zoals sprinten al op jongere leeftijd minder worden, moet een wielrenner in staat zijn FTP tot zijn 40 tot 45ste te kunnen blijven verbeteren. Hierbij gaan we er dus wel vanuit dat iemand maximaal getraind is.

Hoe lang op de hometrainer? ›

We raden je aan om niet langer dan een uur te trainen op de hometrainer (opwarmen en uitrijden inbegrepen). Het heeft niet veel zin om langer te trainen.

Hoelang uitfietsen? ›

UITFIETSEN De beste manier om na een zware in- spanning te herstellen is rustig een half uurtje uitfietsen en niet complete rust. Meer dan 70 jaar geleden werd al ge- vonden dat inspanning op een lage in- tensiteit (op 50-70 procent van de maxi- male hartfrequentie) het herstel ver- snelt.

Hoe snel moet ik fietsen? ›

Onder gunstige omstandigheden zou een kruissnelheid van18 km/h op een gewone fiets voor de meeste fietsers geen probleem moeten zijn. En het kan makkelijk harder. Zowel door meer inspanning als een betere fiets. Bij de fietsbalans meet de fietsersbond met een kruissnelheid 18 km/h.

Wat is beter wandelen of op de hometrainer? ›

Met 1 uur rustig wandelen verbrand je evenveel calorieën als met een rustige fietstocht van 1 uur. Als je de snelheid opvoert, blijkt de fiets het toch te winnen. Een uur fietsen op redelijk tempo levert je maar liefst 150 extra verbrande calorieën op in vergelijking met een stevige wandeling.

Is fietsen op een hometrainer goed? ›

Meer voordelen van een hometrainer workout

Het fietsen op een hometrainer verkleint namelijk de kans op hart-en-vaatziekten. Dit komt omdat je hart efficiënter te werk gaat. Dit houdt in dat je hart per slag meer bloed transporteert, maar wel minder slagen maakt.

Kan je conditie opbouwen op een hometrainer? ›

Met een hometrainer bouw je voornamelijk je fietsconditie op. Daarnaast draagt het ook bij aan je algemene conditie. Als je van plan bent om een betere conditie op te bouwen met een hometrainer kun je gebruik maken van verschillende soorten trainingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een interval training.

Hoeveel km fietsen per dag is gezond? ›

Gemiddeld is 10 tot 20 kilometer fietsen per dag gezond. Als beginnende fietser kunt u beginnen met 5 tot 7 km per dag. En die afstand kunt u geleidelijk opvoeren.

Is een half uur fietsen goed? ›

Bewegen is goed voor je. Aangeraden wordt om minimaal een half uur per dag te bewegen. Vaak komen mensen hier wel aan in verband met de gewone dagelijkse bezigheden.

Hoe herstellen je benen het snelst? ›

Wat kun je nu zelf doen om er voor te zorgen dat je herstel goed is?
 1. Voeding tijdens en na het sporten. ...
 2. Hersteltraining (actief herstel) ...
 3. Cooling down. ...
 4. Vocht. ...
 5. Slaap. ...
 6. Douchen, bad nemen. ...
 7. Mentale training. ...
 8. Massage.

Is 25 km per uur snel fiets? ›

Met wind mee kun je gemakkelijk de 26 km per uur aantikken.
...
Gemiddelde snelheid: van stadsfiets tot racefiets.
Type fietsGemiddelde snelheid (km/h)
Stadsfiets18 km/h normale omstandigheden 17 km/h met wind tegen 22,5 km/h met wind mee
Elektrische fiets25 km/h 24/7 km/h met wind tegen 26/4 km/h met wind mee
2 more rows

Hoe lang duurt het om 10 km te fietsen? ›

Maar tot 10 km afstand is het heel goed te doen op de fiets, u zult er ongeveer een half uur over doen, maar als u elke dag gaat fietsen zult u zien dat u er steeds minder tijd nodig hebt voor dezelfde afstand.

Hoe lang duurt het om 5 km te fietsen? ›

Dat hangt van heel veel factoren af, waaronder de grootte van jouw fietswielen, jouw beenkracht, of er te gebruiken versnellingen op de fiets zitten, en de hoeveelheid wind die je mee of tegen hebt. Maar laat ik een gemiddelde nemen: 15 kilometer per uur, dan doe je 20 minuten over vijf kilometer.

Videos

1. UMC Utrecht Inspanningstest
(Lode - For Life)
2. I Was Climbing The Wrong Way THIS WHOLE TIME!? Team EF Coaching Pro Training Camp EPISODE 4/6
(Charles Ouimet)
3. dinsdag fietstest
(ben meijer)
4. Cardiopulmonale inspanningstest sportcardiologie (CPET)
(Amsterdam UMC)
5. Testen, meten en begeleiden 1 - Astrand test
(friso007)
6. Inspanningstest
(EnergizeMe)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated: 03/25/2023

Views: 5631

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.